Når det gør ondt i tænderne

0

At have tandpine kan være en ubehagelig plage i hverdagen. Tandpine føles ikke blot ubehageligt og gør ondt, men kan over længere tid lede til irritation, vrede og en følelse af afmagt når problemet ikke fortager sig. Udover dette, forsvinder tandpiner sjældent af sig selv, og det underliggende problem forværres ofte med tiden, hvis det blot ignoreres.
Men hvad gør man, når man pludselig uden varsel oplever at få ondt i tænderne, og gerne vil af med smerten så hurtigt som muligt, og hvad skyldes den?
Generelt set er det at have en tandpine der giver ondt i tænderne ikke selve problemet, men snarer et symptom på andre problemer, der ofte er svære at finde roden til, uden en dybdegående undersøgelse af en eller anden karakter hos en certificeret tandlæge.

Hvorfor har du ondt I tænderne?

Det at have ondt i tænderne er, ligesom alle andre former for smerte i kroppen, en advarsel om at der er opstået et problem, kroppen har svært ved at håndterer. Smerten kan derfor rangere fra mild irritation af et mindre område, til kraftige eller overdøvende jag igennem tænder og kæbe, alt efter hvad der egentligt ligger bag problemet, og hvad der er kilde til disse advarselssignaler.

En af de oftest oplevede tandsmerter er forholdsvist mild, og opleves af nogle individer, når de indtages føde- eller drikkevarer der befinder sig i yderkanten af temperaturspektrummet: Altså meget kolde, eller meget varme.

Er smerten kortvarig, om end overraskende og yderst ubehagelig at opleve, er der ofte tale om “isninger” i tænderne. Dette kan være forårsaget af adskillige ting, såsom et minimalt område af en tand der er ved at forfalde, eller er slidt så tyndt at de følsomme kanaler i tanden reagerer voldsomt på temperatur-skifte.

I visse tilfælde kan selv små skrammer fra hårdt eller overdrevet brug af tandbørsten endda være med til at fjerne tandkødet fra tandhalsene, der bestemt ikke er “glade” for at blive blottet og udsat for varm te og kold sodavand.

Sensitive tænder kan ofte behandles med tandpasta der indeholder fluorid. På det moderne marked, fås et hav af forskellige tandpastaer, udviklet til folk med sensitive tænder, der oplever smerter når de spiser/drikker noget meget varmt/koldt. Men hvad nu hvis man ikke blot oplever smerte forbundet med kolde/varme drikke eller smerten fortsætter, selv efter brug af tandpasta til sensitive tænder – simpelt, søg en tandlæge omgående.

Dine tænder er vigtige – søg hjælp når de gør ondt!

Har man ondt i tænderne og det føles som mere end blot et “sensitivitets” problem, kan det kun gå for langsomt med at kontakte sin tandlæge og få en tid. At ignorer tandproblemer leder sjældent til gode slutscenarie, og kan desværre medfører at en tandlægeregning, der kunne have været ganske overkommelig, pludselig bliver femdoblet. Ydermere, er det med tænder som enhver anden del af den menneskelige krop – jo hurtigere man formår at behandle problemet, jo bedre.

Munden er samtidigt en utroligt sårbar og vigtig en del af en persons personlighed og identitet, og derfor bør vi alle være ekstra meget på vagt når det gør ondt, og sørge for at få den rette hjælp, hurtigst muligt, da tandproblemer forværres, hvis de ikke behandles øjeblikkeligt. Er det meget akut anbefaler vi at læse videre på dette link: https://tpobro.dk/akut-tandlaege/

 

Share.

About Author

Joanna er Ciscas livsstils- og rejseekspert, men som hun selv siger, ”skriver hun nok lidt om alt muligt”, når interessen er der. Det har indtil videre ført til en del spændende indlæg, og mon ikke den trend fortsætter i fremtiden? I fritiden holder hun af at rejse, bruge tid med veninderne, gå i haven og bruge tid sammen med sin hund Bing.

Leave A Reply