Vil du være selvstændig?

0

Det er mere og mere udbredt at være selvstændig i Danmark. Det skyldes blandt andet, at mange har mere økonomisk råderum, end man havde for 20-30 år siden. Derfor har flere muligheden for at springe ud som selvstændige. Der findes også mange tilbud til at komme i gang med en virksomhed, uanset om du starter en klassisk virksomhed eller et innovativt start-up.

Som selvstændig bestemmer du helt selv

Og der er da også mange gode grunde til at starte som selvstændig. Du får kontrol over din egen hverdag, og du kan beskæftige dig med lige netop det, du brænder for. Det er dog også hårdt at være selvstændig, og man skal ikke gøre det, hvis man ikke brænder for sit produkt. Så bliver det nemlig et langt, hårdt træk.

Man skal også være opmærksom på, at der som regel går et par år, før der rigtig kommer gang i virksomheden. I disse år har du en rigtig god mulighed for at øve dig i at være selvstændig og finpudse din virksomhed, så den er parat til at køre fuldstændig professionelt efter nogle år.

Hvis du ikke har prøvet at starte en virksomhed før, vil du nemlig støde på mange bump og forhindringer undervejs. De er bestemt ikke umulige at overkomme, men det kræver lidt tid. Sådan er rejsen for alle selvstændige, så det er helt normalt.

For at komme nemmest muligt igennem det første stykke tid, kan det være en fordel at melde dig til et kursus, få fat i et par gode bøger om at være selvstændig og se videoer på YouTube. Sjovt nok er YouTube nemlig et sted, der vrimler med selvstændige influencers og content creators. Selvom du måske har et helt andet produkt, er processen stort set ens for alle typer af selvstændige.

Jura er alfa og omega

Til en start skal du finde ud af, hvordan du juridisk håndterer din virksomhed. Det virker enormt kedeligt og firkantet, men det kan have meget stor betydning senere hen – især for din privatøkonomi.

For eksempel er mange ikke opmærksomme på, hvilken type selskab de skal lave, når de starter som selvstændige. Ofte ændrer behovet sig også, når virksomheden vokser. For eksempel giver det ikke altid mening at stifte et ApS, hvis du bare vil lave lidt freelanceopgaver i fritiden. Omvendt kan det blive rigtig dyrt for dig, hvis du starter en solid virksomhed og registrerer den som en enkeltmandsvirksomhed.

Læs mere om de forskellige selskabstyper og stiftelse af et ApS her.

Ved stiftelse af et ApS (anpartsselskab) skal du indskyde minimum 50.000 kr. i startkapital, så her er tale om lidt af en investering. Det er dog som regel småpenge i forhold til, hvad virksomheden kommer til at omsætte for. Fordelen ved et ApS er, at du ikke kommer til at hæfte for mere end de 50.000 kr. – så længe du altså følger loven og håndterer virksomheden korrekt.

Et ApS er dog også lidt kompliceret at stifte, og du skal blandt andet have styr på vedtægterne for dit selskab. Her kan det betale sig at alliere sig med en advokat, som kan sørge for, at alt er registreret korrekt. Det samme gælder, hvis du skal omdanne en enkeltmandsvirksomhed til et ApS.

Share.

About Author

Joanna er Ciscas livsstils- og rejseekspert, men som hun selv siger, ”skriver hun nok lidt om alt muligt”, når interessen er der. Det har indtil videre ført til en del spændende indlæg, og mon ikke den trend fortsætter i fremtiden? I fritiden holder hun af at rejse, bruge tid med veninderne, gå i haven og bruge tid sammen med sin hund Bing.

Leave A Reply